Muridan
Sûfî Görünenler, Sühreverdi (k.s)

Sûfî Görünenler, Sühreverdi (k.s)

Fitneye tutulmuş çarpık kimselerin zannetiği şeyler melametilerde yoktur. “Kalenderiyye”, kalp temizliğinin verdiği sarhoşlukla...

 

  Fitneye tutulmuş çarpık kimselerin zannetiği şeyler melametilerde yoktur.

  “Kalenderiyye”, kalp temizliğinin verdiği sarhoşlukla dini hudutları bozan, bir arda oturma ve birlikte olma konusundaki her türlü kayıtları ve adabı ortadan kaldıran gruptur.

  Allâh ile beraber olduğuna inandıkları kalplerinin güzelliği ve temizliği ile yetinirler.

  Kimisi ibahilerin yolunu tutarak içlerinin Allâh’a ulaştığını iddia ederek, bunun da ulaşılması gereken hedef olduğunu savunmuşlardır.

  Dinin reddettiği her şey zındıkadan başka bir şey değildir.

  Aldatılmış olan bu tür kimseler, şeriatın kulluğun gerektirdiği bir hak ve vecibe, hakikatin da kulluk görevinin inceliklerine vakıf olmak, demek olduğunu bilemediler.

  Hz. Ömer (ra): “Kendisini töhmet altında bırakacak duruma sokan kimse, bu yüzden hakkında da kötü düşünen kimseleri kınamasın.”

  Allâh (c.c.) her hangi bir şeye hululdan münezzeh olduğu gibi, kendisine de her hangi bir şeyin hululünden münezzehtir.

  Hakikat derecesine ermiş bazı muhakkiklerin, sohbetlerinde duydukları gibi konuşmaya ve yanlış anlamaya sebep olacak sözler söylemeye cesaret etmelerinin sebebi, uzun muamele ve mücahade neticesinde zahiri ve batıni olarak bu sözlerin kendilerine gelmesi, sufiye topluluğunun esasları olan takvada sadakat, dünyaya karşı gösterilen zühd ve kemal gibi prensiplere sımsıkı sarılmalarıdır.

 Sühreverdî, Avârifü'l-Maârif

Top