Muridan
Esmâların Okunuş Şiddeti

Esmâların Okunuş Şiddeti

Halkayı zikirde okunan esmâları okurken yavaş mı, hızlı mı, orta yükseklikte bir sesle mi okunması hususu Hayri Baba (k.s) Hazretlerine soruldu. Hayri Baba (k.s) Hazretleri bu suale karşılık:

 “Evlatlar! Biz cehriyiz, yani okuyacağımız esmâları sesli okuruz. Ne çok yüksek sesle bağırarak ne de yavaş olarak biz orta yükseklikteki ses to­nuyla okuruz. Söz buraya gelince Hayri Baba (k.s) Hazretleri, sevgili Pey­gamberimizden (s.a.s) zikrullahla alakalı bir hadis i şerif okuyup bize izah ettiler.

 

 Zikrullahta Hz. Ebubekir Sıddık (r.a) Efendimizin sesi çok az çıkar, Hz. Ömer Efendimizin (r.a) sesi ise çok gür çıkarmış. Peygamber Efendimiz (s.a.s) zikrullah sırasında:

 “Ya Ebubekir! Ya sen sesini biraz yükselt ya da ya Ömer, sen sesini biraz alçalt” buyurmuş.

 

 Zikrullahta sesin yavaş çıkması istenmesi üzerine Hayri Baba (k.s) Hazretleri buna da bir misal vererek:

 

 “Zikreden insan nefsiyle harbe girmiş demektir. Harpte düşmanla harp ederken kılıcı düş­mana hafifçe vurursa mı iyi keser yoksa daha kuvvetli vurursa mı daha iyi keser? Bu da buna benzer sen zikir çekerken nefsinle harp ediyorsun demektir. Düşman olan nefsine muhakkak esmâyı kuv­vetli kuvvetli söyleyerek onu sindirip mağlup edersin. Aşkla şevkle isteyerek kuvvetli çalışmak lazımdır” diye buyurdular.

 

Kaynak: ``Halisa ve Seçkinleri´´ Vesile olanlara teşekkürü borç biliriz.

Top