Muridan
Yine Bir Vefâ Örneği

Yine Bir Vefâ Örneği

Hayri Baba (k.s) Hazretleri babasını dünyaya gelmeden iki-üç ay evvel ve annesini de altı yaşlarında kaybetmiş, bibisi (halası) Zey­nep Hanımefendi tarafından himaye görüp büyütülmüştü.

Hayri Baba (k.s) Hazretlerinin sevgili şeyhi Hacı Muhammed Baba (k.s) Hazretleri birgün:

“Hayri! Bibinin senin üzerinde çok hakkı ve emeği var onun sana olan bu iyiliğine karşılık sen de ona tesbih tarifinde bulun, onun tarikata girmesine sebep ol da bu suretle hakkını öde­miş olasın” buyurur.

Bir sohbette Hayri Baba (k.s) bu konuyu şöyle anlattı:

"Bibime ara sıra 'Bibi gel sana tespih tarifedeyim tarikata gir' diye söylerdim, o da: 'Oğul ben yapamam' derdi. Ben de kendisine fazla üstelemeyip müsait bir anını gözetlerdim. Yine bir gün:

'Bibi gel tarikata gir. Çok iyilik bulursun' dedim, o da: 'Oğul, ben ihtiyarım yapamam' dedi. Aradan bir zaman geçti. Yine bibime neşeli bir zamanını bulup ta­rikata girmesini teklif ettim. O da 'Peki' diyerek kabul etti, ben de tesbihlerimizi kendisine tarif ettim.

Tahminen altı ay kadar bu tespihleri okudu. Bir gün bibim bir rüya görmüş. Bu rüyasında ben ona gökyüzünü göstererek:

'Bibi şu gökyüzüne bak, şu bulutların üzerinde görünen evi görüyorsun ya o ev senin evin' demişim. O da bakar ki bulutların üzerinde beyaz saray gibi bir ev, bibim sabah olup kalkınca komşulara:

'Bu akşam bir rüya gördüm. Rüyamda yeğenim Hayri bana şu şekilde ma­kamımı gösterdi. Benim ölümüm yakın' diye söylenmeye başlar. Ha­kikaten tahminen o rüyadan onbeş gün kadar sonra vefat eder.

Hayri Baba (k.s) Hazretleri diyor ki:

“Bibim dünyayı değiştirdi. Bir de bak­tım, bibimin ruhu gelip telaşlı ve acele 'Hayri ne diyeceğim' diye bana soruyor, ben de: 'Bibi tespihlerini söyle' dedim. Ruhu gitti. Daha gencim bu olaydan fazla bir şey anlayamadım. Bizim Ma­latya’da yaşlı, tecrübeli ve tasavvuftan anlayan bir âlim zata me­seleyi anlattım o zat bu meseleyi dinledikten sonra bana hitaben: 'Hayri, bibimin kabir sualinin cevabını verdim desene' dedi, bu sözü bir iki defa tekrar etti.”

Kaynak: ``Halisa ve Seçkinleri´´ Vesile olanlara teşekkürü borç biliriz.

Top