Muridan
Garip Hâfız (k.s)

Garip Hâfız (k.s)

Anadolu`da yetişen velîlerden. 1903 (H.1321) senesinde Erzurum`un Cedid mahallesinde doğdu. İsmi, İbrâhim Hakkı`dır. Erzurumlu İbrâhim Hakkı hazretlerinin neslindendir. Anne tarafından dedesi Hacı Mâhir Efendi, Rıfâî tarîkatı şeyhiydi.

Garip Hâfız, küçük yaşta her bahar annesi ile birlikte dayısının yanına Erciş kasabasına giderdi. Buraya yakın olan Tortum Şelâlesi kıyısında akranları ile oynardı. Bir gün yine şelâlenin kıyısında oynarken, bir bektaşî dedesi gelerek, çocuklara: "Buradan aşağı atlayabilir misiniz?" diye sordu. O zamanlar beş yaşında olan Garip Hâfız: "Ben atlarım." diyerek yukarıdan şelâlenin döküldüğü yere atladı. Allahü Teâlâ'nın yardımı ile suya değmesi ile top gibi sıçrayarak kenara düşmesi bir oldu. Şelâlenin yanındaki keçi yolundan yukarı çıktı. Hâdise karşısında dehşete kapılan bektâşi dedesi korkusundan hızla uzaklaşıp gitti.

Garip Hâfız, Erzurum`da Mustafa Niyâzi Efendi'den Kur`ân-ı Kerîm dersi aldı ve ezberledi. Hacı Ahmed Efendi'den hat sanatını öğrendi. Kur`ân-ı Kerîm'i çok güzel okurdu. Mustafa Niyâzi Efendi, Garip Hâfız`ı talebeliğe kabûl etmeden önce istihâreye yatmasını ve rüyâda ne gördüğünü söylemesini istedi. Rüyâsında hocası Mustafa Niyâzî Efendi elinden tutarak câmiye götürdü. Câminin içerisinde on iki âlim yarım dâire, halka kurup oturmuşlardı. Mustafa Niyâzi Efendi câmideki âlimlere: "Efendiler bu çocuk kırâat ilmini öğrenmekte talebe olmak ister. Ne buyurursunuz?" diye sordu. Onlar: "Oku Hâfız, oku!" dedi. Ertesi gün Garip Hâfız rüyâsını Mustafa Niyâzi Efendiye anlattı ve ona talebe olarak kırâat ilmini öğrendi. On iki yaşına geldiğinde annesini kaybeden Garip Hâfız, Erzurum`dan Sivas`a gitti. Burada Kazancızâde Emin Edip Efendi'nin sohbetlerine devâm etti ve ondan feyz aldı. Sivas Dârü'l-Muallimîn okulunda Arapça ve Kur`ân-ı kerîm hocalığıyaptı.

Sivas`tan Merzifon`un Gümüş kasabasına gelerek Halîliye Medresesinde ders vermeye başlayan Garip Hâfız,senelerce güzel ahlâkı müslümanlara öğretti. Garip Hâfız; çok kibar,nâzik ve yumuşak idi. Kimseyi katiyen incitmezdi. Birisinin hatâsını görse onu başka yollardan duyurur; 'Sen böyle yapıyorsun' diyerek yüzüne vurmazdı. İbâdetlerini çok gizli yapardı. Dikkati çeken herşeyden sakınırdı. Son derece edepli, hayâ sâhibiydi. Sohbetlerinde kimseyi sıkmazdı. Bütün hayâtını diz üstü oturmakla geçirdi. Sohbetine gelenler ne murâd ederlerse, sormadan cevâb alırlardı.

Garip Hâfız`ın ziyâretine gelen bir zât:"
Hoca Efendi! Ben de sizin gibi olmak istiyorum." deyince;

Pazarda satılsa otuza kırka
Ben de alırım vücûduma öyle bir hırka.

cevâbını verdi.

Taşovalı Kadir Hâfız bir gün iki arkadaşı ile ziyâretine geldi ve: "Efendim! 'Nefsini tanıyan, Rabbini tanır.' hadîs-i şerîfi üzerine sohbet buyurursanız, memnun oluruz." dedi. Garip Hâfız: "Evlâdım! Bu makam çok yüksek bir makamdır.Siz şerîatin emirleri ile iktifâ edin. Basamak basamak çıkın bu makâma." dedikten sonra şu beyitleri okudu:

Sür çıkar ağyârı dilden tâ tecellî ede Hakk
Pâdişâh saraya konmaz, hâne mamûr olmadan
Kenz açılmaz şol gönülde tâ ki pür-nûr olmadan
Mûtû kable en temûtû sırrına mazhar olan
Haşr-ü neşri bunda gördü nefha-i sûr olmadan
Biz ricâlız, gelmişiz kim gör ezelden tâ ebed
İçmişiz aşkın şarâbın âb-ı engûr olmadan
Bir acîb aşka düşmüş yanar şems-i müdâm
Hakk'a makbûl olmak ister, halka menfûr olmadan

Daha sonra "Bâzıları, kendisi bu halde, bu makamda olmadıkları halde buralardan söz ederler. İnsana faydalı olan iki türlü ilim vardır. Biri ilm-i diyânet, diğeri ilm-i tebâbettir." dedikten sonra Kadir Hâfız`a dönerek: "Sen o gün görürsün, o vakitte dağların paramparça olduğunu" meâlindeki âyet-i kerîmeyi okudu. O zât içinden: "Ben nefsden sual arzettim.Efendi bana dağların yıkılacağından bahsetti." diye geçirirken, Garip Hâfız: "Nefs dağı, görmüş olduğun dağlardan kavidir, kuvvetlidir. Nefs dağlarının parçalanması ile Dost'a kavuşma yolları açılır." buyurdu.

Garip Hâfız, ömrünün sonlarına doğru Merzifon`a yerleşti. İlim öğretmeye burada da devâm etti. 1976 (H.1396)senesinde Ankara`da vefât eden Garip Hâfız, Gümüş`de Halîliye Medresesi'ne defnedildi. Vefâtında mezarının üzerine türbe yapılmamasını vasiyet etti.

Top