Muridan
Sahife Olayı, Peygamberimizin Bir Mucizesi

Sahife Olayı, Peygamberimizin Bir Mucizesi

Kureyş kâfirleri İslâmiyet'in yayılıp kabul görmeye başladığını gördüklerin­de, Peygamberimizin kabileleri olan Hâşim ve Muttalib Oğulları'ndan kim­seler ile evlenmemek, alışveriş yapmamak, konuşmamak ve onlarla oturmamak üzere aralarında antlaşma imzaladılar.

  Bu boykot, mü'min olsun kâfir olsun, bütün Hâşim Oğulları ve Muttalib Oğulları'na karşı yapılmıştı; onların hepsini kap­sıyordu. Sadece Ebû Leheb ve çocukları hariç. Zira onlar kendi kabilele­rine karşı Kureyş ile birlikte olmuşlardı.

  Müslümanlar, Ebû Tâlib'in ma­hallesinde (şi'b) üç yıl mahsur kaldılar. Kureyş'ten bir gurup birleşip bu olaya karşı çıkıncaya kadar muhasara devam etti.

  Müşriklerden Hişâm, Mut'im b. Adiyy'e gitti. Ona, Hâşim ve Muttalib Oğulları'ndan olan akraba­larının durumunu hatırlattı. Mut'im de antlaşmayı bozma konusunda ona olumlu cevap verdi. Sonra Ebû'l-Bahterî b. Hişâm b. El-Haris b. Esed b. Abdiluzzâ b. Kusayy'a gitti. Ona gerekli hatırlatmalarda bulundu. Ebû'l-Bahterî de ona olumlu cevap verdi. Sonra Zeme'a b. el-Esved b. el-Muttalib b. Esed b. Abdiluzzâ'ya gitti. Onu da antlaşmayı bozmaya davet etti. O da olumlu cevap verdi. İşte bu kişiler antlaşmayı bozmaya giriştiler.

  Tam bu sırada Rasûlullah (s.a.s.), Kureyş müşrikleri topluluğu­na bir elçi göndererek kendisine inen vahyi onlara iletti. Yüce Allah'ın, Ka'be'de asılı olan antlaşmanın yazılı olduğu sahifeye bir ağaç kurdunu (güve) gönderdiğini ve güvenin, Yüce Allah'ın isminden başka sahifede yazılı olan her şeyi yediğini onlara bildirdi.

  Rasûlullah'ın kendilerine söylediklerinin aksini bulmak umuduyla, Kureyş müşriklerinin hepsi kal­kıp sahifenin asılı olduğu Ka'be'ye gittiler. Sahifeyi açtıklarında, Rasû­lullâh'ın (s.a.s.) dediği şekilde olduğunu gördüler. Mahcûb oldular. Ant­laşmayı bozma girişiminde bulunan yukarıda adı geçen kişiler ise güçlen­diler. Böylelikle sahifede yazılı olan antlaşmanın hükümlerini yürürlük­ten kaldırdılar.

 Kaynak: İbn Hazm, Cevâmiu’s-Sire, Çıra Yayınları: 87-88. (İbn Hişâm, I, 375; İbn Sad, î/l, 139; et-Taberî, II, 225; İbn Sey-yidi'n-Nâs, I, 126; Târîhu'z-Zehebî, I, 131; İbn Kesîr, III, 84)

Top