Muridan
Şaban Ayı ve Faziletleri

Şaban Ayı ve Faziletleri

İlâhî lütufların yeryüzüne sağnak sağnak yağdığı, ihsan ve bağış ayı olan bu mübarek ay, mü'minler için kaçırılmaması gereken bir fırsat ayıdır. Şâban ayında yapılan her amelin ve ibadetin sevabı üç yüz katıyla mükafatlandırılır. Böyle bir fırsatı kaçırmayı kimse istemez. Diğer vakitlerde yapılan bir iyiliğin sevabı on ise, Şaban ayında üç yüzden fazladır. Okunan her bir Kur'ân harfi için üç yüz altın hükmünde sevap vardır. Bu da cennette karşımıza çıkacak cennet nimetlerine karşılık gelir.. Şeytan ve nefis bizi gaflet, vesvese ve şüphe ile oyalamaya çalışarak asıl gayemizden uzaklaştırmak için hiç durmadan çalışmaktadır. Bu mübarek günlerde yaptığımız hayır, hasenatlar ve ibadetler, şeytana ve nefsimize karşı bizi koruyacak birer kalkan olacaktır. Gaflet sonucu işlediğimiz hatâ ve kusurların kefareti, yaptığımız hasenat ve iyiliklerdir. Hasenatlar en verimli ve bereketli şekilde bu günlerde elde edilmektedir.

   Resul-i Ekrem Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam diğer aylara göre bu ayda daha çok ibadet ve taatte bulunurlardı. "Şaban benim ayımdır."  "Şaban günahları temizleyendir" buyurarak bu ayın hakkını verirdi.(1) Receb ayı geldiği zaman da "Allahım, Receb ve Şaban (ayını) bize mübarek ve bereketli kıl, Ramazan ayına bizi ulaştır." buyururdu.(2)

Peygamberimizden sual ederler:

"Ya Resulallah, Ramazan'dan başka en faziletli oruç ayı hangi aydadır?"
Bu soruya Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam,
"Ramazan'ı tazim için (Ramazan hürmetine) Şâban' da tutulan oruçtur" cevabını verirler.(3)

Peygamberimiz bazan Şaban ayının tamamını, çok kere de çoğu günlerini oruçlu geçirirdi.

Bu hususta Hz. Âişe'nin (r.a.) şöyle bir rivayeti vardır:

"Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam bazı aylarda çok oruç tutardı. Hattâ biz, onu bu ayda hiç iftar etmedi sanırdık. Bazı aylarda da çok iftar ederdi. Hattâ, biz, onu bu ayda hiç oruç tutmadı derdik. Resulullahın Aleyhissalâtü Vesselam Ramazan'dan başka bir ayın orucunu tamamladığını görmedim. Şaban'daki kadar, kendisinde, çok oruçlu olduğu bir ay da görmedim"(4)

   Yine Hz. Âişe, İbni Mâce'de geçen başka bir rivayetinde de, "O (Resul-i Ekrem) Şaban ayının tamamını oruçla geçirerek nihayet Şâban'ı Ramazan'la birleştirirdi"(5) diyerek Peygamberimizin bu ayda daha çok oruç tuttuğunu ifade etmektedir.

   Şaban ayında yapılan oruç, namaz, sadaka gibi ibadetler, mü’mini zihnen, bedenen ve ruhen devamında gelecek olan Ramazan ayı için hazırlar.  Bu ayın feyzinden daha fazla istifade edebilmek için; bu mübarek ayın gündüz ve gecelerinde ibadet ve hayırlı işler yapmalıyız. Cenab-ı Hak bizleri Şaban ayının bereketinden ve feyzinden en azami mertebede istifade eden kullarından eylesin. Amin.


Kaynaklar
1) Keşfü’l Hafâ. 2:9
2) Müsned, 1:259
3) Tirmizı, Zekât: 28.
4) Buhari, Savm: 51.
5) İbni Mâce, Savm: 4. 

Top