Muridan
Hâlid b. Velid'in Sırrı (Teberrük)

Hâlid b. Velid'in Sırrı (Teberrük)

Said b. Mensur’un bildirdiğine göre, Halid b. Velid şöyle demiştir: “Hz. Peygamber (s.a.s) umre yaptığı sırada başını tıraş etti. İnsanlar onun saçını almak için birbirine yarışmaya başladılar. Ben herkesten önce onun perçeminden kesilen saçı aldım ve şu takkemin içine koydum. Bu takke benimle olduğu her savaşta zafer bana nasip edildi/Allah bana zafer nasip etti.”(İbn Hacer, Fethu’l-Bârî, 7/101)


Hz. Halid'in bu inanış ve davranışı ne kadar manidardır. Resulullah (s.as.)’ın saçı-sakalının bereketinden istifade etmek, feyiz almak düşüncesiyle tıraş anında kesilen saç-sakalının kıllarını saklamaları, Resulullah’ın buna izin vermesi ve bugün İslam aleminde pekçok yerinde Şa'r-i Nebî/Sakal-ı şerif bulunması teberrük ve tevessülün dindeki yerini açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

Hz. Halid’in “Bu takke benimle olduğu her savaşta zafer bana nasip edildi/Allah bana zafer nasip etti.” ifadesinin, çok dikkatlice seçildiği ortadadır. Yani demek istiyor ki, “Benim savaşlarda zafer kazanmam benim şahsî becerilerimden ötürü değildir. Bilakis Resulullah’ın (a.s.m) bendeki saçlarının bereketi hürmetine Allah bana zafer nasip etti...”

Top