Muridan
Aşûre Günü

Aşûre Günü

Hicri takvimin ilk ayı olan muharrem ayının İslam tarihinde önemli bir yeri vardır. Bu ayın onuncu gününe “Aşûra günü” denilmektedir. Sevgi Peygamberimiz (a.s) bu aya değer vermiş ve “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan muharrem ayında tutulan aşura orucudur.”[1] buyurarak bu ayda oruç tutmuştur.

Bu ayda Hz. Âdem’in cennetten yeryüzüne indirilmesi, Hz. Nuh'un (a.s)’un tufandan kurtulması, Hz. Musa (a.s) ve ona iman edenlerin Firavun’un zulmünden kurtulmaları gibi insanlık tarihinde dönüm noktası sayılabilecek önemli bazı olayların vuku bulduğu rivayet edilmektedir.

Muharrem ayındaki diğer önemli bir konu Hz. Peygamber’in (s.a) sevgili torunu Hz. Hüseyin ve Ehl-i Beyt’ten kadın, çoluk-çocuk 73 kişinin hunharca şehid edilmesidir. Tarih boyunca bütün Müslümanları kedere boğan bu elim olay bu gün de hepimizin yüreğini dağlamaktadır. Bu Muharrem ayı vesilesiyle Kerbela felaketini yeniden hatırlayıp bu acı tecrübeden ders almalıyız. Bu ve benzeri olaylar karşısında, sağduyulu hareket ederek Peygamber ve Ehl-i Beyt sevgisi etrafında kenetlenmeliyiz.
Hz. Peygamberi, onun aile fertlerini ve ayırım gözetmeksizin bütün ashabı sevmek hepimizin müşterek heyecanı olmalıdır. İyi bilelim ki, huzurlu bir toplum halinde yaşayabilmek, Yüce Dinimizin bize öğrettiği karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı kardeşliği, birlik ve beraberliği korumakla mümkündür.

Aşûra gününün müstesna değeri sebebiyle Efendimiz (s.a) bu günde oruç tutar ve ashabına da tavsiye ederdi. Nitekim hadis-i şeriflerinde:

“Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan Aşûra orucudur.”[2]

“Aşûra günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına kefaret olmasını Allah’tan umarım.”[3] buyurmaktadır.

“Kim aile efradına Aşûra günü (nün nafakasını) geniş tutarsa Allah da ona senenin tamamında genişlik verir.”[4]

Halkımız arasında bu günlere mahsus olarak yaygın bir şekilde ibadet vecdiyle pişirilen Aşûraler paylaşmanın, yardımlaşmanın önemini göstermekte ve insanlar arasında kaynaşmalara vesile olmaktadır.

1. Timizi, Savm, 46, II, 117; Müslim, Savm, 38 - No:202; Ebû Dâvûd, Savm, 56, No: 2429
2. Müslim, “Sıyâm”
3. Tirmizi, “Savm”, 4
4. Taberani ve Beyhaki

Top