Muridan
Anam-Babam Sana Feda Olsun!

Anam-Babam Sana Feda Olsun!

Peygamber Efendimiz (s.a.s), kaynaklardan öğrendiğimize göre sadece iki sahabîye "Anam-babam sana feda olsun" iltifatını buyurmuştur. Bunlardan birisi Sa'd b. Ebî Vakkâs (r.a)'tır. Diğeri ise Zübeyr b. Avvâm (r.a)'dır.

Zübeyr (r.a.)’in oğlu Abdullah anlatıyor:

Hendek Savaşı esnasında ben ve Ebû Seleme’nin oğlu Ömer kü­çük olduğumuz için Hassan’ın kalesinde kadınlarla beraber bulun­duk. Orada bir kere Ömer benim için sırtını alçaltıyor, ben dışarıya bakıyordum! Sonra ben, onun için sırtımı alçaltıyor, o sırtıma çı­karak dışarıya bakıyordu. Bu sebeple ben silâhlı olarak atının üze­rinde Kureyzâ Oğulları tarafına giderken babamı görmüştüm... Da­ha sonra ben, bunu babam Zübeyr’e söyledim. Babam:

“Yavrucuğum o zaman sen beni görmüş müydün?” dedi.

“Evet, görmüştüm” dedim. Babam:

“Allah’a yemin ederim ki, Resûlullâh (s.a.v.), o gün benim için babası ile anasını bir arada zikrederek “Babam, anam sana feda olsun” buyurdu.[1]

Hz. Peygamber’in, ona: “Babam anam sana feda olsun” diyerek iltifat etmesinin sebebi, Hendek Savaşında Benû Kureyza’nın hare­ketlerini tesbit için üç defa adam göndermek isteyince her defasın­da Zübeyr b. el-Avvam Hazretlerinin istekli davranarak, şevkle gitmesiydi.

 
[1] Müslim, Fedâilü’s-Sahâbe, 49; Tecrîd, IX, 371, h. no: 1499.

Top