Muridan
Taharetin  Faziletleri , Okunacak Dualar

Taharetin Faziletleri , Okunacak Dualar

Oturarak abdest almak ve abdest alırken avret mahallini örtmek. Güneşte beklemiş su kullanmamak. Bu, mekruh görülmüştür. Bu mekruhluğun Hicaz bölgesine mahsus olduğu söylenmiştir.

 Abdesti, Özellikle kış mevsiminde erkanına uygun olarak güzelce almak. Kış mevsiminde abdest almak, azimetler arasında sayılmıştır. Selef-i Salih'den bir zat şöyle demiştir; Müminin kış mevsiminde ,soğuk suyla aldığı abdest, bütün ruhbanların ibadetlerine denktir. Abdestte sınırı aşmamak da taharetin faziletlerin dendir. Müs­lümanlar bundan nehyedilmiştir. Abdestte sınırı aşmaya örnek ola­rak uzuvları üç defadan fazla yıkamak gösterilebilir.

 Abdest üstüne abdest almak, Övülmüş bir nurdur. Bu, her na­maz için, abdest bozmadığı halde abdest tazelemektir. Mümkün ol­duğunda yapılabilen bu davranış müstehap görülmüştür. Böyle ya­pan birinin, aldığı her abdestte kendisi için on hasenat mevcuttur. Kişi, tek abdestle beş vakit namaz da kılabilir. Allah Resulü (sav) bunu yapmıştır.

 Abdest, kendi başına değerlendirildiği zaman Allah Teala'ya ya­kınlık için yapılan bir ibadet hükmündedir. Böyle olabilmesi için, abdeste niyet edilmiş olması gerektiği gibi bu abdestle namaz kılın­ması şart değildir. Bir rivayette şöyle denilmektedir: "Kişi abdest aldığı zaman, günahları bütün uzuvlarından çıkar ve kıldığı namaz nafile olur". Eğer zor gelmezse, idrara her çıkışta abdest alınması müstehap görülmüştür. Kulun aldığı her abdestten sonra iki rekat namaz kılması ve abdest esnasında da Allah'ın zikri dışında konuş­maması müstehaptır. Her uzuv yıkanırken okunması müstehap olan dualar okunmalıdır.

 İstinca bitirildikten sonra şu dua okunur:

 "Allâhümme tahhir kalbi minen nifak ve hassin fereci minel fevâhiş / Allahım! Kalbimi nifaktan arındır ve namusumu her türlü fuhuştan muhafaza buyur."

 Besmele okunurken şöyle denir:

 "E'uzü bike min hemezatiş şeyâtin ve e'ûzü bike Rabbi en yahdurun / Şeytanın fısıltılarından Sana sığınırım. Rabbim bana gelmelerinden de Sana sığınırım."

 Eller yıkanırken de şöyle dua edilir:

 "Allâhümme innî es'elükel yümne bel bereke ve e'ûzü bike mineş şu'mi vel heleke / Allahım! Sen'den iyilik ve bereket niyaz eder, kötülük ve helaktan da Sana sığınırım."

 Ebû Tâlib el-Mekkî, Kûtu'l-Kulûb

Top